Всяка сватба е различна. Различни са младоженците. гостите, местата, но така или иначе основните етапи са сходни. За да няма хаус е нужен сватбен график.

Подготовка на младоженците: от 1,5 до 2 часа

   Деня започва с подготовка на булката и младоженеца. Много е важно тя да се случи без неочаквани ситуации. Гримьора и фризьора да спазят своето време. Ако тук се обърка нещо целия график ще се измени в последствие. Затова е хубаво да предвидите малко повече, време за всеки случай (10-15минути) и да започнете по-рано от планираното.
   Така или иначе ако остане някоя свободна минутка  винаги може да я използвате за още снимки до прозореца или някой хубав семеен портрет.

   Също така не е добра идея всички приятелки, гости и роднини да са при булката. Определено има напрежение:) Защо да внасят още? Достатъчно е да извикате мама или някоя от близките си приятелки и ако имате нужда от помощ те да ви съдействат. Няма смисъл от повече помощници. Няма да ви помогнат, само ще накалят обстановката.

Церемонията (Граждански брак): от 30 минути до 1 час

   Няколко са факторите, които влияят на нейната продължителност, но най-важните са мястото и формата. Предвидете около 5-10 минути да се съберат всички гости.
   Оптималната продължителност на церемонията по сключване на граждански брак е около 30минути. Предвидете още 10-15 минути за поздравления.

Не забравяйте да предвидете време за път във вашият сватбен график.

Църковен брак (венчавка): от 30 минути до 1 час

   Тук ситуацията наподобява на предната точка. Една венчавка в България трае около 30-40минути. Изключително рядко сме виждали пълната версия, която може да трае и 2 часа. Оставете си по 10-15минути преди и след самия ритуал, хората да се настанят удобно.

Не забравяйте да предвидете време за път във вашият сватбен график.

Фоторазходка (сватбена фотосесия): от 1 час до час и половина.

   Да:) точно така! Нашия съвет с Женя е тя да се случи след официалните ритуали:) Няма да ви е много приятно да мислите по време на фотосесията, че закъснявате за гражданския си брак или за църквата.. Оставете гостите да се насочат към ресторанта, където ще ги очаква шампанско. През това време направете една разходка за хубави фотографии.
   Оставете телефоните си в сватбената кола. Винаги ще се намери някой да се обади по време на фотосесията. Оставете тази част само за вас.

   Като съвет ако има възможност да направите първо снимките с шаферки, шафери и кумове ги направете първи и бързо ги освободете:) Така ще имате 40-50 минути само за вас. Едва ли ще се получат много романтични кадри с публика от 10 човека:), които разбира се ще искат без лош умисъл да помагат с идеи:) Нека идеите идват от фотографите.

Welcome drink и снимки с гости: от 30минути до 1 час

   Докато вие се снимате на някое хубаво място, гостите ще имат време да се предвижат до ресторанта. Да се видят с приятели, които не са виждали от много време и да изпият по една чаша вино в очакване да се появите вие! Тук е момента да приемете официално поздравления и подаръци. Също така всеки гост да си направи снимка с вас!
   Средно при 100 човека гости са необходими около 30минути. Предвидете ги във вашият сватбен график.

Тържеството: минимум 4 часа.

   Успяхте ли да се изморите? е почивката ще е утре! Сега е времето да се веселите.
Били сме на много и различни сватби, но обикновено официалната част е около 4-5 часа.
   За това време водещия ще успее да ви посрещне и да проведе основните ритуали, като
Захранване, чупене на питка, кумска реч, първи сватбен танц и т.н. чак до рязане на тортата.
Разбира се ще има достатъчно време и за танци!

   Не разтягайте тази част до безкрайност. Оставете тя да мине на един дъх. След официалната част продължете с афтърпарти, на което ще останат най-младите.

Надяваме се, че този пример за сватбен график ви беше полезен.
Не е задължително да се случат нещата точно така.. Просто споделяме опит:)

В нашия блог ще откриете още интересни текстове свързани със сватбата